Data de expirare a unui produs alimentar indică faptul că un aliment nu mai este adecvat pentru consum și că consumul acestuia poate reprezenta un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, în cazul multor alimente nu este cazul, așa că vă spunem dacă este sau nu sigur să consumați ouă expirate.
Ouăle expirate, sigure dacă sunt conservate corespunzător
Ouăle sunt, probabil, unul dintre lucrurile care rezistă cel mai mult timp în frigiderul tău. Cu toate acestea, ouăle au o dată de expirare pe cutii sau pe ambalaje pentru a se asigura că retailerii nu le depozitează pentru perioade lungi de timp și în condiții climatice diferite care le pot afecta calitatea și siguranța.
Experți precum Elisa Maloberti, manager de proiecte speciale și siguranță alimentară la The American Egg Board, subliniază că ouăle pot dura mult timp dacă sunt depozitate corespunzător și pot fi chiar complet sigure după data de expirare.
Data limită de consum pentru ouă nu poate fi mai mare de 30 de zile de la data ambalării. Cu toate acestea, atâta timp cât sunt păstrate în frigider, ouăle proaspete pot fi consumate până la cinci săptămâni de la ambalare.
Pe de altă parte, dacă sunt păstrate într-un loc cald sau dacă ouăle sunt sparte, deteriorarea poate fi accelerată, deoarece coaja nu este o barieră bună pentru a păstra albușul și gălbenușul din interior.
Prin urmare, pentru a asigura siguranța unui ou, este indicat să alegeți ouă curate, cu coaja intactă și fără resturi, precum și să le păstrați în mod corespunzător la frigider, în interior și nu în ușă, deoarece fluctuațiile de temperatură care pot fi cauzate de deschiderea și închiderea constantă a ușii pot reduce durata de conservare a acestui aliment.
Potrivit experților, este sigur să consumi un ou expirat, atât timp cât a fost păstrat în mod corespunzător. Vă sfătuim să nu consumați toate ouăle care au un miros neplăcut, un aspect ciudat sau o coajă spartă, pentru a garanta siguranța lor.