Includerea unei varietăți de fructe și legume în dieta noastră zilnică este esențială, deoarece cu cât este mai mare diversitatea acestor alimente, cu atât mai multe vitamine, minerale și alți compuși de care organismul nostru are nevoie vor fi prezenți pe masa noastră. Din acest motiv, vă propunem să ne spuneți care sunt legumele care nu vă plac și vă vom spune cum să le includeți în meniul dumneavoastră zilnic.
Varza: cele mai neglijate legume
Varza este una dintre cele mai neglijate grupe de legume din alimentația obișnuită, mai ales din cauza compușilor de sulf, care îi conferă un miros și un gust caracteristic.
Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, alimente foarte hrănitoare, care sunt surse de vitamina C, calciu vegetal, fibre în proporții mari, potasiu și alți fitonutrienți cu efecte antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene în organismul nostru.
Din acest motiv, vă vom spune cum să includeți diferite varză pe masa obișnuită pentru a obține acceptarea lor în mâncărurile zilnice:
Broccoli, cu o culoare verde intens și un gust și miros pronunțat, este o sursă excelentă de fibre și proteine vegetale, cu o proporție redusă de carbohidrați.
Gustul și textura sa pot fi savurate atunci când sunt gătite la aburi sau gătite scurt, de exemplu pentru a face un simulacru de cușcuș din această legumă.
Cu toate acestea, dacă, chiar și atunci când este gătit corect, broccoli nu este pe placul dumneavoastră, vă recomandăm să îl includeți în preparate precum o tartă sau o omletă, în care alte ingrediente dau gust legumei, oferind un preparat final foarte gustos și nutritiv. Alternativ, vă recomandăm să îl combinați cu alimente mai puțin aromate, care să reducă intensitatea proprie a broccoli.
De exemplu, putem face chifteluțe vegane cu broccoli, năut și orez; sau putem combina broccoli cu merluciu pentru a obține chifteluțe sau burgeri foarte sățioși.
Alte opțiuni care ne pot ajuta să includem broccoli în mesele noastre zilnice sunt clătitele de broccoli, crochetele sau o salată cu alte ingrediente nutritive, deoarece, în unele cazuri, această legumă este mai bine acceptată în mâncăruri reci.
Conopidă
Cu un gust și o aromă mai blânde decât broccoli, conopida este, de asemenea, adesea trecută cu vederea, iar textura sa poate să nu fie pe placul tuturor.
Obținerea unei consistențe crocante cu ajutorul unor metode de gătit, cum ar fi coacerea la cuptor sau la grătar, o poate face mai plăcută la gust, dar poate fi inclusă, de exemplu, într-un sos pentru paste, într-o salată sau într-un burger foarte hrănitor, ideal pentru vegetarieni.
Din experiența mea personală, conopida merge foarte bine și după ce este gătită la aburi, fără a se găti prea mult, iar odată rece, însoțită de un dip, un sos sau inclusă în salate alături de alte ingrediente cu un gust mai pronunțat și mai plăcut pentru consumator.
Varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles este un alt tip de varză care este frecvent dislocată din alimentația obișnuită, deoarece are o aromă caracteristică, deși are o aromă mult mai acceptabilă decât conopida sau broccoli.
În acest caz, vă recomandăm să încercați coacerea la cuptor, care, în opinia mea, este mult mai plăcută, datorită texturii crocante pe care o obține, decât gătitul la abur, după o ușoară fierbere sau o scurtă sotare.
În acest fel, putem prepara varza de Bruxelles foarte crocantă ca parte a unei salate sau a unei garnituri, obținând astfel o textură perfectă, precum și gustul și aroma într-o mâncare mai completă, dar la fel de hrănitoare.
Varză, varză mov și varză kale
Aceste verze sunt alternative excelente pentru a mânca proaspăt și a obține mâncăruri crocante cu un conținut ridicat de fibre, deoarece în acest fel se evită complet mirosul pe care varza îl emană de obicei atunci când este gătită.
Vă recomandăm, de exemplu, să masați varza kale înainte de a o consuma ca parte a unei salate sau să preparați chipsuri de varză kale la cuptor, precum și să adăugați varză sau varză mov în salate.
De asemenea, aceste ingrediente pot fi consumate după ce au fost prăjite sau coapte pentru scurt timp, pentru a-și păstra fermitatea și conținutul de fibre.
Dovlecel sau vânătă, legume fără o aromă puternică
Atât dovlecelul, cât și vinetele tind să fie alte legume care nu sunt incluse în multe diete, deoarece în cazul dovlecelului gustul lor este foarte blând, iar în cazul vinetelor, de obicei, consistența sau textura lor după gătire este mai puțin plăcută.
Este important de reținut faptul că sunt legume cu un conținut foarte ridicat de apă, ceea ce înseamnă că trebuie gătite foarte puțin timp dacă nu dorim un fel de mâncare complet fad sau o legumă care se destramă la contactul cu palatul sau cu tacâmurile.
Din acest motiv, grătarul acestor legume poate fi mai acceptabil pentru prepararea unei salate, de exemplu, sau le putem include în mâncăruri mai complexe, cum ar fi o omletă, chiftele sau un hamburger, în care leguma capătă textură atunci când este combinată cu alte ingrediente.
Dovleac sau morcov, mai degrabă dulce
Atât dovleacul, cât și morcovul sunt legume cu un conținut ridicat de zaharuri naturale, ceea ce este adesea contradictoriu pentru unele palate, mai ales după ce sunt gătite.
Din acest motiv, se recomandă gătitul la abur, la cuptor sau la grătar, dar se pot consuma și crude, după o prelucrare ușoară, de exemplu, rase sau tocate.
Dacă dovleacul nu este pe placul nostru în piure sau gătit la aburi, recomandăm includerea lor în alte preparate care să contracareze gustul lor dulce pronunțat și conținutul ridicat de apă, cum ar fi zoodles, o salată sau o omletă.
În mod similar, putem folosi mâncăruri dulci pentru a include atât dovleacul, cât și morcovul, acesta din urmă fiind mai acceptabil proaspăt și ras, mai ales pentru copii.
Vă recomandăm să încercați niște biscuiți, clătite, bureți fără zahăr, hamburgeri sau diverse salate care includ aceste legume.
Spanac sau sfeclă roșie, legume de culoare verde intensă
În multe cazuri, mai ales în cazul copiilor, legumele de culoare verde aprins sunt prin natura lor strămutate și, dacă salata este tolerată și inclusă pe masa obișnuită, nu același lucru este valabil și în cazul sfeclei de zahăr și al spanacului.
Aceste alimente sunt surse de vitaminele B, vitamina E, vitamina C, fier vegetal și potasiu, fiind, de asemenea, o opțiune bună pentru a adăuga fibre și proteine vegetale pe masa zilnică.
Primul lucru pe care îl recomandăm este să le includem în mâncăruri mai complexe, care să adauge savoare acestor legume și, în același timp, textură, mai ales dacă gătim în prealabil sfecla sau spanacul.
Cu alte cuvinte, putem prepara o plăcintă sărată, clătite, chifteluțe sau chiar gnocchi gustoși cu năut sau spanac. De asemenea, este indicat să încercăm să le consumăm proaspete, în special spanacul după ce l-am spălat corespunzător, deoarece este de obicei bine acceptat datorită texturii crocante și a fermității sale, așa cum este cazul salatei.
Ceapă și alifii, picante pentru unele palate
Ceapa, ca și usturoiul și alte legume din familia alliaceae, sunt, de asemenea, adesea excluse din multe diete, deoarece sunt picante pentru unele palate.
Cu toate acestea, este esențial să știm că o gătire și o manipulare corespunzătoare pot reduce acest ușor gust picant pe care îl produc unele legume, precum usturoiul sau ceapa, atunci când sunt crude, și ne putem bucura chiar de un gust mai degrabă dulce dacă le preparăm gătite.
Astfel, putem prepara o ceapă caramelizată pe care să o includem în sandvișuri, salate, plăcinte sau, de exemplu, usturoi prăjit pe care să îl folosim în diverse preparate.
Sfeclă roșie, fasole verde și alte legume
După cum vedem, există multe legume care pot fi strămutate de pe masa zilnică pentru că nu sunt pe placul unuia sau mai multor consumatori din casa noastră. Cu toate acestea, este întotdeauna vorba de a încerca diferite metode de gătit, combinații cu alte ingrediente și mâncăruri care să le includă fără ca prezența lor să fie protagonistă.
În cazul sfeclei, aceasta poate să nu fie plăcută atât din cauza culorii intense, cât și a gustului dulce accentuat sau a texturii sale; de aceea, este indicat să încercăm să o consumăm crudă, ca parte a unei salate, după ce în prealabil a fost rasă sau tăiată fin.
De asemenea, poate fi combinat cu alte ingrediente pentru a face, de exemplu, un hamburger, un hummus sau un dip original.
Dacă fasolea verde este în perfectă stare, poate fi o legumă foarte gustoasă, cu o aromă ușor dulceagă, căreia vă recomandăm să-i îmbunătățiți textura sau consistența prin gătire, de exemplu, la cuptor sau după o scurtă sărare, fiind de asemenea mai bine acceptată fasolea verde la aburi decât cea fiartă în apă din abundență sau gătită prea tare.
Alte legume pot fi mai puțin acceptate, cum ar fi țelina, care este foarte fermă și are o aromă foarte particulară, deși o putem oricând include pentru a aromatiza o tocană, o supă sau o mâncare înăbușită, dacă nu ne place să mâncăm această legumă proaspătă și cu toată aroma, fibrele și textura ei.
Ridichile, care, dacă sunt consumate proaspete și în plin sezon, au un gust ușor dulce și ușor picant, pot fi bine acceptate crude de unele palate, în timp ce în alte cazuri sunt mai bine tolerate gătite, de exemplu, la cuptor.
Acestea sunt câteva idei pentru a include acele legume care nu sunt pe placul nostru, permițând astfel o mai mare diversitate și garantând prezența diverselor substanțe nutritive în mâncărurile noastre.